lauantai 28. tammikuuta 2012

Temppelijuhla

Jo useamman viikon lahiseudun kaduilla on ajanut kolmen pick-up-auton letka, lavalla mainos-standit silkkihelmoin ja kaiuttimet, joista kaikista kaikuu monotoninen koilotus. Naapuri kertoi, etta temppelijuhlaa siina mainostetaan. Myos kadunvarsilla on suuria mainostauluja, joista voi tunnistaa saman aiheen, kuin autojen mainoksista. Kyseessa on siis paikallinen suuri tapahtuma.

Emme tienneet, emmeka varmasti tieda vielakaan, mika temppelijuhla on. Yritin googlettaa tietoa, ilman tulosta. Arvio juhlan tarkoituksesta perustuu vain nakohavaintoihin. Usein on tuskastuttavaa, kun kylteista ei ymmarra yhtikas mitaan! Visuaalinen kielikin on niin erilaista, etta myos kuvien lukeminen voi menna pahasti pieleen.

Kymmenen kilometrin sateella meidan talosta on ehka kymmenkunta temppelia. Pienempia ja suurempia. Munkkeja nakee kulkemassa ruoka-astioineen aamuisin. Temppelilaitos on keskeinen osa elamaa ja kylat rakentavat ja yllapitavat omat temppelinsa. "Ylakylan" - kuten me paikkaa sijaintinsa puolesta kutsumme - temppelijuhla on 21. - 29.1.2555. Nyt siis eletaan thaimaalaisessa kalenterissa vuotta 2555. Ja nyt seuraa tulkintani juhlan tarkoituksesta: varojen keruu temppelille.

Juhlat asettuvat tien kahta puolta: hengellinen osuus temppelialueelle ja maallinen osuus, eli markkinat, vastakkaiselle puolelle tieta. Alue on valaistu hienosti ja kansaa on tungeksinut alueella kaikkina paivina. Esilla on suuri taulu, jossa kerrotaan - luullakseni - kunakin paivana keratyn rahan maara.


Temppelialueella on monenlaista toimintaa, jossa voi kayttaa rahaa: naytti silta, etta erilaiset munkkien "joukkueet" innostaisivat ihmisia kayttamaan rahaa tarjoamiinsa aktiviteetteihin, kuten uhrilahjojen (suitsukkeiden, kukkien...) hankkimiseen. Itse annoin rahan, joka pistettiin muovitaskujen muodostamaan seinamaan ja sain vastineeksi keltaisen viirin munkin kuvalla. Myos pienia lehtikullan paloja sai ostaa ja ne kiinnitettiin palloihin, joita oli juhla-alueella. Mekin saimme lehtikultaa kiinnitettavaksi ystavalliselta perheelta, joka halusi ottaa kuvan tyttarestaan meidan kanssamme. Kaikkialla kaikui munkkien aani mikrofoneista.

Toisella puolella tieta oli markkinat. Kojut olivat emimmakseen tikanheittoa tai muuta peleja, joista sai palkinnoksi viinaa+kokista+soodavetta tai sitten pehmoelaimia. Oli tietysti myos ruokakojuja ja erityishuvina kilin ruokinta tuttipullosta. Sehan piti tietysti kokeilla. Kilit kilpailivat ankarasti tuttipullosta, joten ruokintakokemus ei ollut niin kiva, kun voisi luulla.

Hienot temppelijuhlat kaiken kaikkiaan. Olimme ainoat farangit juuri silla hetkella ja tunsimme olevamme tervetulleita. Toivomme temppelille menestysta ja olemme osaltamme osallistunneet yllapitoon jo kolmessa eri tilaisuudessa: talonsiunauksessa munkkejen lahjoihin, hierojamme varojenkeruuseen temppelille ja viela temppelijuhlassa.






Ei kommentteja :

Lähetä kommentti