maanantai 6. helmikuuta 2012

Lootuspuutarhuri

Vuosi sitten toteutin haaveeni ja istutin ulko-oven pieleen kaksi lootusta. Piti saada laakeat ruukut, niille jalustat, mutaa johon istuttaa ja tietysti lootukset. Niita on monenlaisia, mutta valitsin sellaiset, joita nakee maalauksissa ja temppeleissa. Ja kyllapa ne lahtivatkin vauhdilla kasvamaan, kun ne oli istutettu paikalleen! Mun silmaterat! Vesi oven edessa tuo hyvaa feng-shuita ja lootus on pyha kukka - talon onnen tae siis.

Lootuksille pitaa lisata jatkuvasti vetta. Isot lehdet haihduttavat paljon ja kuumuus myos, elokuussa kaydessamme ne olivat kunnossa, ehka vahan hennommat kuin kevaalla, mutta kukkivat ja kauniit.

Kun tulimme joulukuussa, ensimmainen asia minka nain talolla oli ruskeat lootustorrottajat haisevassa vedessa. Apua! Missa feng-shui, missa onnenkukat? Oli selvaa, etta uskottu puutarhanhoitajamme oli jattanyt silmaterani heitteille. Synkistyin!

Ensimmainen ajatus oli vaihtaa koko haiseva sotku uusiin kukkiin, mutta kun paikalliset vakuuttivat kukkien elpyvan hyvalla hoidolla, paatin yrittaa. Madat lehdet siivottiin ruukuista, piti tyontaa kadet mutaan ja kauhoa sielta yokkia massaa. Vetta vaihdettiin usein, eika annettu sen jaada haisemaan. Uusia lehtia alkoikin tyontya esiin, mutta hentoja ja harvassa. Tuli uskonpuute. Laitoin myos lannoitenappeja, mutta niin kuin kaiken muunkin kanssa ongelmana oli se, ettei kaytto-ohjetta voi lukea.


Sitten ostin multaa yhdesta lahiseudun "kukkakaupasta". Kaupan rouva heitti multakuorman sivuvaunumopolla talolle - ja ihme - han osasi puhua englantia! Kyselin neuvoja ja han kertoi, etta lannoitenapit pitaa tyontaa syvalle mutaan ja niita pitaa laittaa joka toinen viikko. Okei! Nailla ohjeilla lootukseni ovat elpyneet, vaikka remontin aikana saivatkin maaliruiskeen. Tassapa muillekin ihailtavaa!







Ei kommentteja :

Lähetä kommentti