maanantai 4. marraskuuta 2013

Meriruokaa grilliin Mae Phim'ssa

Taloltamme kolmen kilometrin päässä, Mae Phim'n pienessä keskustassa on kalatori, joka tarjoaa antimiaan paikallisille ja turisteille, jotka saapuvat etupäässä Bangkokista viettämään vapaapäiviään ihanalle puuterirannalle. Thaimaalaiset ovat näppäriä grillaamaan melkein missä vain pienillä savipottigrilleillään, joiden hiillosta säädellään huiskuttamalla lehväviuhkaa. Viikonloppuisin ne käryävät rannan ja tien välisellä kaistaleella. Niinpä siis mekin olemme innostuneet grillaamaan ja tekemään ostoksia kalatorillamme, jonne suuntaan heti aamusta, kun meren hedelmät on juuri nostettu pöytään.

Tästä vasemmalle alkaa tori. Kuvassa kaikki rannan liiketoimien elementit: kalastajavene, mopo, rantatuoli- ja varjo ja vauhtivekotin, jota vedetään vesiskootterin perässä
Tori on meren ja tien välissä ja siitä puhaltaa tuuli mukavasti läpi, niin että ostosalue on yllättävän raikas. Monessa kojussa on myös meren puolella pöydät  ja asiakas voi halutessaan istua nauttimaan meren herkut suoraan paikan päällä. Tarjolla on mitä valikoima uppopaistettua tai höyrytettyä kokonaista kalaa, erilaisia rapuja ja simpukoita tulisilla mausteilla - chilillä ja viherpippurilla - ja tietysti tom yam gung (mausteinen rapukeitto) ja tom yam talay (sama keitto jossa rapuja, mustekalaa ja kalaa).
Torilta saa myös kätevästi "puolivalmisteita": kuorittuja ostereita ja erilaisia simpukoita, kuivattuja rapuja, maustekastilleita ja tulisia marinadeja, jotka on juuri tehty myyntipöytään. Yleensä ostan ainakin yhden marinadin torilta.
Myyjät ovat mukavia ja avuliaita, täällä on aito maalaistunnelma ja neuvotonta farangia autetaan ostosten tekemisessä. Tältä torilta ostettu ruoka on aina ollut ensiluokkaista. Olen jopa onnistunut saamaan kokonaisen kalan pilkottuna haluamallani tavalla, lähes fileiksi, niin että viimeistely kotona on ollut enää pieni vaiva.

Mustekala on kätevää grillattavaa, mutta simpukat ovat toistaiseksi osaltani jääneet tiskiin, vaikka niissä on kauniin näköinen valikoima. Kala on aina jääpedillä ja kun kuljetan sitä kylmälaukussa, saan sen halutussani pakattuna jäihin.
Ostokset ova meikäläisittäin edullisia. Seepia maksaa 200thb, eli noin 5€ / kg. Ja se on täyttä tavaraa.
Tässä peratut herkut valmiina marinaadiin ja sitten grilliin.
Gung eli ravut, tällä kertaa torilla ei ollut isoja king tiger prawn -rapuja, jotka ovat ihania grillissä.
Nämä kaverit näyttävät sinisimpukoilta, Ehkäpä vielä rohkeasti
kokeilen, mutta varminta on olla tarjoamatta
ensimmäistä kokeilua vieraille.

Simpukat ovat halpoja ja ravintoloissa niitä voi maistella mitä erilaisimmilla kastikkeilla, yleensä maut ovat vahvoja. Joskus olen valinnut simpukka-annokseni vain tökkäämällä listaan,
aina valinta ei ole ollut onnistunut.










Jopa jälkiruuan voi ostaa torilta mukaansa. Lehvään on kääritty kookosmössöä, joka grillataan kypsäksi. Näitä myydään rantatien nuudelikärryissä ja usein ravintoloiden edessä myös ohikulkijoille.

2 kommenttia :

  1. Toivottavasti luvassa paljon postauksia. Mukava lukea Mae Phimistä. Ensimmäistä kertaa pitäisi sinne tulla tammikuussa noin kuukaudeksi. Saako sieltä ravintoloista sticky rise mango jälkkäriä? Sitä pitäis päästä kokeilemaan.

    VastaaPoista
  2. Saa sitä joissain, ainakin mangoaikaan maaliskuussa. Onhan mangoja toki tarjolla läpi vuoden, mutta kevättalvella on varsinainen sesonki. Sticky rice & mango jälkkäriä myydään myös joskus tienposkessa, kun mangonviljelijät tulevat kauppaamaan hedelmiään. Silloin sticky rice pakataan kätevästi muovipussiin. Tervetuloa Mae Phimiin! Toivottavasti tulet pitämään siitä yhtä paljon kuin minä-

    VastaaPoista