tiistai 30. heinäkuuta 2013

Puutarha Mae Phim'ssa



Kun ostimme talon, ajattelin, että kaikki kasvaa kohtisten Thaimaassa kuin itsestään. Nyt olemme harjoitelleet neljättä vuotta ja tiedämme paremmin: puutarhanhoito on prosessi eikä projekti. Jotkut kasvit tulevat vain käymään, jotkut jäävät asumaan. Joka tapauksessa pihamme on suurimpia ilonaiheitani Thaimaan elämässä.

Kaiken on joutunut alottamaan alusta, yrityksen ja erehdyksen kautta. Usein ensimmäinen tunne Suomesta tullessa on pettymys, kun edelliskerran istutukset ovat kituliaina tai kuivuneina odottamassa. Mutta alun tyrmistyksen jälkeen on kiva yrittää uudelleen ja onhan toki menestystarinoitakin, jotkut kukat ja kasvit ovat päättäneet asettua pihallemme.

Etupihalle on yritetty jo useaa kasvia näkösuojaksi, huonolla menestyksessä. Keväällä
istutin siihen kaksi bougainvilleaa. Kevättalvi ei ole niille sopiva istutusaika, sillä silloin
niillä on lepoaika, mutta ne ovat sitkeitä ja sopivat hyvin ilmastoon. Odotan toiveikkaana
näkeväni ne verhmaina ensi syksynä.

Puutarhuri hoitaa, kun emme ole paikalla (ja silloinkin kun olemme)


Tärkeä juttu pihan hoidossa on tietenkin se, että on vastuunsa kantava puutarhuri tekemässä ainakin välttämättömän eli kastelun talviaikaan. Silloin kun Thaimaassa sataa, tarvitaan myös reilusti lannotteita, sillä runsaat sateet huuhtovat maasta niin ravinnon kuin itse mullakin. Minne ihmeeseen se aina häviää!

Meidän tärkeä puutarhurimme on Jum. Hän työskentelee SeaBreeze alueella ja hoitaa miehensä kanssa monta puutarhaa. Löysimme hänet, kun tarkkailimme mitkä naapuripihoista ovat hyvin hoidettuja.

Jumilla on paljon töitä, monet haluavat käyttää osaavaa ja ahkeraa pariskuntaa. Isommat ja raskaammat hommat kuten istutustyöt ja puiden leikkauksen hän hoitaa yhdessä aviomiehensä kanssa.

Ulkotöiden tekijät suojautuvat Thaimaassa runsaalla vaatetuksella, joka suojaa myös
kuumuudelta. Puutarhurimme Jum kulkee aina kumisaappaissa, sillä tiheissä pensaikoissa
saattaa olla myös kääremeitä.

Minulla on ollut terassin portailla lootuksia jo kolme vuotta. Ne eivät ole kaikkein helpoimmat ja varmimmat kukat, kun olemme poissa suurimman osan vuotta, mutta olen halunnut kasvattaa  niitä, sillä ne ovat ehdoton lempikukkani. Lootuksia on monenlaisia ja niitä näkee kasvavan villinä suurina alueina kosteikoissa.

Lootukset kasvavat vedessä ja mudassa, ne eivät saa koskaan kuivua. Jo pelkät suuret, pyöreät lehdet ovat kauniita, kun valo siivilöityy niiden läpi. Kukat eri vaiheissaan ovat majesteettisia, mutta kukkivat nopeasti ja siemenkotakin on koristeellinen. Taidanpa omistaa ihan oman jutun lootuksilleni.


Jum karsiii lootusruukun juurakoita.

Lootukset kasvattavat myös suuren juurakon, joka tukehduttaa itse itsensä. Niinpä niitä täytyy karsia tai uusia aika ajoin.

Lootuksen kasvattaminen on mutaista ja sotkuista hommaa, silti palkitsevaa.
























Kukkaihanuus alullaan




Sitten on tietysti orkideat!


Orkideoja voisi ostaa ja levitellä miten paljon tahansa. Ne ovat lahottajakasveja ja tarvitsevat kasvualustan (kookospähkinän kuoren, puun, puuruukun jne.), mihin kiinnittää ilmajuuret. Ja orkidean pitää saada myös varjoa - se pitää huomioida aurinkoisella pihallamme. Olenkin saanut monet orkideat uusimaan kukintansa. Ja aina voi ostaa lisää.


Kukkien lisäksi pihalla on kiva tarkkailla liskoja jotka jähmettyvät jännästi paikoilleen ja niitä voi tuijotella pensaassa tai kivetyksellä pitkänkin aikaa.

Tässä komea kaveri tarkkailee elinpiiriään orkidean oksalla

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti