perjantai 3. elokuuta 2012

Yom Jinda Road - Rayongin historiallinen keskusta

Rayong on Mae Phim'sta reilun neljankymmenen kilometrin paassa ja suuntaan sinne usein, kun tarvitsemme jotain suurempaa - tai jos huvittaa vaellella ilmastoidussa ostoskesuksessa tai sokkeloisilla torikujilla (soi).

Jos haluaa tuntea vanhan Thaimaan merkillisen mutta ihanan pysahtyneen ilmapiirin, voi suunnata Yom Jinda Road'lle (Thanon Yomjinda) - Rayongin vanhalle keskuskadulle. Matka taittuu tunnissa song taew - lavataksilla.


















Yom Jinda Road kulkee Rayong - joen vartta ja on aikoinaan ollut kaupallisen elaman keskus. Alue halutaan sailyttaa ja siella on uudisrakennusten rakennuskielto.

Kun kuljimme arkipaivana Yom Jinda Road'ia, se eli arkista elamaansa kuten aina ennenkin. Kadunvarren liikkeissa ommeltiin, korjattiin mopoja ja polkupyoria ja ennen kaikkea valmistettiin ja tarjottiin ruokaa kuten aina Thaimaassa! Silma lepaa ja kaikista ovista tekee mieli kurkistaa sisaan. Eipa sita mikaan esta, silla monet kadun liikehuoneista ovat nyt kahviloita.


Kadun kahviloissa aikaa viettivat Rayongin hipsterit ja muutkin kulkijat. Ihana, leppoisa tunnelma. Tanne on palattava ilta-aikaan, kun lampotila on sopiva ja joelta tuulee. 


Kiinalaisyhteiso nakyy selvasti: pari temppelia, lyhtyja, kiinalaistyylisia kauppiasrakennuksia. Kiinalaiset kauppiaat ovat kaikissa Kaakkois-Aasian kauppapaikoissa merkittavia toimijoita. Paaosa  rakennuksista on satakunta vuotta vanhoja - silloin oli Yom Jindan kultakausi.



Joku paikallinen kertoi jo portugalilaisten kayneen kauppaa alueella, mutta siita en loytanyt tietoja.

Da Vinci studioon palaamme! Siita toisen kerran.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti