torstai 16. elokuuta 2012

Let's Eat - Ja taas syödään!

Ruoka ja syominen - parhaita ajanvietteita ja nautintoja, erityisesti Thaimaassa. Mita enemman vietamme taalla aikaa, sita kiinnostavammaksi ruokaturismimme muuttuu. Tutuksi tulleista ruokalajeista erotan vivahteita, loydan todelliset taidonnaytteet ja uskaltaudun  innolla uusiin kokeiluihin. Kokeiltava ei todellakaan lopu!


Kun ei huvita kokeilla uutta, valitsen ennen koettua ja varmasti hyvaa. Green curry on suuri suosikkini - se voi olla kanaa, rapuja, possua tai vain kasviksia. Mae Phim'n parhaat green curryt ovat taman hetkisen kokemuksen perusteella The Kitchen ravintolassa ja Mon Bar'ssa. Suosikki lisakeruokani on pikapaistetut vihannekset - tassa kuvassa osterikastikkeessa - hauska ruokalaji siina suhteessa, etta se on aina erilainen, riippuen siita, mita vihanneksia keittiossa on.

Thaimaalaisen ruuan (yksi) pyha kolmiyhteys on galangal-juuri, kaffir-limetin lehti ja sitruunaruoho. Torilla niita myydaan tallaisina yhdistelmanippuina. Niita kaytetaan monen liemen ja keiton pohjana, tunnettuja ovat erityisesti Tom Kha Gai (kookoksinen kanakeitto) ja Tom Yam Kung (tulinen katkarapukeitto).

Maustenipun ostin kun harjoittelin keittamaan Tom Kha Gai'ta. Hyvaa tuli ja varsin helposti! Seuraavana paivana keitto oli viela parempaa. Opetus: liemi kannattaa tehda etukateen ja siiviloida karkeat mausteet pois. Kun ruuan tarjoilee, siihen voi lisata samoja aineksia hiukan koristeeksi. Ja tietysti korianteria!


Jaettu ruokailuilo on moninkertainen ilo. Thaimaalaiset ovat siina ihan mestareita! Ruokia tilataan monia lajeja jaettavaksi. Tassa ollaan herkuttelemassa meille monta projektia urakoineen rakennusmestarimme herra Nong'n ja rouvansa Pai'n kanssa. Ruoka oli isan-food , meille uusi tuttavuus. Isan on Thaimaan koillisosa, ja vaesto on lao-sukuista. Alue elaa maataloudesta ja ruoka on erilaista kuin rannikolla - tulisesti maustettua lihaa, vihanneksia ja riisia .


Ravintoloita ja ruokailumahdollisuuksia on joka puolella. Jos ei paikalla ole kiinteaa ravintolla, paikalle hoyryaa nuudelikarry tai liikkuva grilli. Tassa puuravintola joen rannalla Rayongissa. Silla kertaa emme maistaneet keitoksia, mutta paikka naytti niin mukavalta, etta siella on viela poikettava.

Yllatyn jatkuvasti uusista makuyhdistelmista ja -ideoista. Tassa intialainen salaatti, jossa oli makeaa satay-tyyppista kastiketta. Arvoitukseksi jai, mika teki ruuasta intialaisen. Se oli kuitenkin erittain hyvaa.

Samalla aterialla herkuttelimme ihanilla dim-sum'eilla ja banana-roti pannukakulla. Molemmat olivat ihan omaa luokkaansa. Kahvilanpitaja suositteli juomaksi hunajasitruunasoodaa, joka oli ihanaa.

Ruoka oli niin houkuttelevaa, etta emme malttaneet kuvata ennen maistamista.





Ruokajuttuja voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon, aiheet eivat lopu - varmaan tulen kirjoittamaankin!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti