sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Uudenvuodenpäivä Mae Phim'n rannalla


Tänä vuonna, kun uusi vuosi ei osunut viikonlopulle, saivat thaimaalaisetkin pitkän vapaan - heitä ei hellitä usein ylimääräisillä vapailla. Niinpä Mae Phim'n ranta täyttyi iloisista uudenvuodenvapaiden viettäjistä. Rannalle tullaan perhekunnittain läheltä ja kaukaa. Vaikka ei olisi varaa motelliin, bungaloviin, hotellista puhumattakaan, on kaikilla varaa pystyttää leiri rannan ja tien väliseen metsikköön. Leiri syntyy rantamatoista, keittovehkeistä ja savigrillistä, teltasta, riippumatosta ja kaikesta tarpeellisesta, mitä perhe ja suku viikonloppuna tarvitsee. Ja sitten nautitaan merestä, auringosta, hyvästä seurasta ja juomista.

Kaikki mitä tarvitaan perheloman viettoon: pick-up, teltta, riippumatto ja hyvä meininki!
Lähdimme viettämään päivää rannalle , meininki on niin hauskaa ja rentoa, että itsekin tempauduimme tunnelmaan.

Thaimaassa vaihtuu vuosi gregoriaanisen kalenterin mukaan 1.1., nyt alkoi siis vuosi 2559. Vanhan ajanlaskun mukainen uudenvuodenjuhla on Songkran, joka on 13.-15.4. eli thaimaalaiset juhlivat uutta vuotta kahdesti, jopa kolmesti jos kiinalainen uusivuosi lasketaan mukaan.


Juhlijoiden leirejä koko rantatien pituudelta.
 Ja niin kuin aina biitsillä, lapset nauttivat täysillä. Usein aikuisetkin liittyvät joukkoon kellumaan autonrenkailla, joiden päivävuokra on 40thb.






Rannan tuntumassa kiertävät ruokamopot tarjoten suosikkeja: som tam thai'ta, grillattua kanaa, hedelmiä, rotia, jätskiä. Mutta ruokaa valmistetaan myös lomaleireissä - eikä se ole mitään einesruokaa, vaan mukana on vihanneksia, äyriäisiä, kanaa, kalaa, hedelmiä ja tietysti riisiä. Ruokaa tehdään porukalla - grillit ja keittimet käryävät ja herkulliselta näyttää. Juhlajuomia ovat paikalliset rommit ja whiskyt kokiksella tai soodalla ja olut.

Tässä grillataan kanansiipiä, matkamuistot ja rantalelut saa kärrystä.

Juhlijoiden joukossa vaeltaa sokea laulaja avustajansa kanssa. Sävel on ilonpidon keskellä oudon melankolinen ja kauniskin. 
Me farangit emme tehneet omaa leiriä vaan vietimme päivää rantatuolissa syöden erinomaisen tom yam talay - lounaan. Ja tietysti uimme ja kuljimme rantavedessä minkä paahteelta pystyimme.
Ja sotkuahan tuosta juhlasta syntyy, se on varma. Mutta aamulla ahersivat siivousjoukot korjaten roskakasat ja valmistaen tien vierustan viikonlopun juhlintaan. Nyt on vuoden paras sesonki ja kunnanisät ovat huolehtineet siitä, että ranta ja rantatie siivotaan.


2 kommenttia :

  1. Hei, helmi-maaliskuun vaihteessa olemme ensimmäistä kertaa tulossa perheeni kanssa mae phimiin, osaatko neuvoa jo etukäteen mistä saa lääkäripalveluja (matkavakuutuksen piikkiin), löytyykö mae phimistä vai pitääkö mennä kauemmaksi? toivon että tällä tiedolla en mitään tee, mutta lasten kanssa reissatessa on kiva tietää tämmöiset asiat ennakkoon...kovasti jo lomaamme odotamme ja tätä blogia on ahkerasti luettu ja vinkkejä pistetty mieleen ;D

    -Tuulis

    VastaaPoista
  2. Moikka ja tervetuloa ihanaan Mae Phimiin. Matkavakuutuksen piikkiin menevissä ja ei aivan tulipalokiireellisissä tapauksissa olemme käyttäneet Rayongin Bangkok Hospital'ia. Sinne on noin 40km ja se taittuu kätevästi taksilla. Sairaala on kansainvälinen sairaala, ihan huippuluokkaa ja kaikki palvelut on saatavilla englannin kielellä. Jos taas tulee todella kiire, on meiltä Ban Kramin suuntaan kunnallinen terveysasema. Tähän asti siellä on ollut lääkäri keskiviikkoisin ja muulloin sairaanhoitaja. Tällä viikolla oli terveyskeskuksen laajentamisen siunaustilaisuus, jossa munkit vihkivät uuden osan käyttöön ja nyt siellä pitäisi olla lääkäri paikalla 24/7. Tätä tosin emme ole itse käyttäneet, mutta jos kiire tulee, tuonne on matkaa vain 3-4km.

    VastaaPoista