perjantai 4. heinäkuuta 2014

Thaimaankoti ja kukkiva puutarha odottaa meitä kesällä

Kesälomakausi on parhaimmillaan Suomessa. Helsinki hiljenee ja lomalaiset siirtyvät kesämökeille. Niin mekin aiomme tehdä, joskin vähän kauemmas. Thaimaankoti on ollut monena kesänä loistava kesäkotimme. Odotan sitä jo kovasti.

Odotan siltä samanlaisia asioita, kuin kesäkodilta Suomessakin ja myös erilaisia. Eniten odotan  puutarhan jälleennäkemistö: kesällä sataa ja on kuuma, puutarha on rehevimmillään. Koskaan ei tiedä, mikä on menestynyt ja mikä kärsii tai on kuollut kokonaan. Puutarhanpito on ollut kokeilua, onnistumisia ja epäonnistumisia.

Kaksi vuotta sitten heinäkuussa otettu kuva Thaimaankodin puutarhasta. Limetti teki silloin paljon hedelmiä. Kun lähdimme viimeksi huhtikuussa, ei puussa ollut kukan kukkaa - ei siis hedelmiäkään odotettavissa.
Tupsulatvaiset palmut, jotka kasvoivat huonosti terassin edessä on korvattu bougainvilloilla. Niiden kukinta-aika ei ole kesällä, ne voivat jopa pudottaa lehtensä. 
Hibiscucset ovat ihania, mutta ne eivät ole menestyneet kovin hyvin. Niihin tulee jatkuvasti ötököitä, jotka herkuttelevat lehtien versoilla.
Odotan tietysti paljon muutakin: grillausta perheen kanssa iltaisin - kalaa, kanaa ja kyytipoikana salaattia, ajelua skoballa maaseudun kyläteitä. Aitoa tunnelmaa löytyy heti kun lähtee liikenteeseen ja poikkeaa pikkuteille.

Maaseudun rauhaa ja laiduntavia puhveleita. 
Ja tietysti odotan että saan syödä thaimaanherkkuja, aina tuoreita, raikkaita, makeita, ihania... Kesällä torilta voi löytää mangosteen-hedelmiä. Ne ovat ehkä vähän nektariinin makuisia, ihania vitamiinipommeja. Ja tietysti kaikkea muutakin hyvää on tarjolla tienvarsien kojuissa, toreilla  ja pihalle laitoin lähtiessäni italialaisen basilikan viereen korianteria.. Nam!

Mangosteen on oudon näköinen , mutta paksun tumman kuoren alla on kirkkaanvalkoinen, lohkoinen hedelmä.





Ei kommentteja :

Lähetä kommentti